postheadericon Изборни предмети

Осим обавезних предмета школа нуди могућност својим ученицима да стекну и додатна образовања кроз неколицину изборних предмета.

Ученици нижих разреда могу одабрати додатно стицање знања  и вештина кроз предмете: Чувари природе, Народна традиција и Од играчке до рачунара. Ученици виших разреда могу стећи знања из кроз изборни предмет. У вишим разредима ученици могу одабрати и да слушају предмете Информатика и рачунарствоЦртање, сликање и вајање.

Верска настава и Грађанско васпитање постоје као обавезни изборни предмети у свим разредима, што значи да се ученици морају определити за похађање наставе из једног од ова два предмета у току школске године.

* * *

Народна традиција

 Постоји као изборни предмет за ученике нижих разреда од школске 2003/04. године и предају га учитељицe Зорица Стојановски, Сања Марјановић, Мирјана Настић, Светлана Ђорђевић.  Има за циљ да оствари директно увођење ученика у активности оживљавања традиције кроз непосредно упознавање материјалне и духовне традицијске културе свог народа и народа у ширем окружењу. То је један од начина да се спречи убрзано одумирање многих важних елемената традицијске културе и њихов нестанак из праксе, као и стицање свести о себи самом и свом месту у свету сличних и различитих. Настава овог предмета остварује се у првом циклусу основног образовања (I-IV разред) кроз теме:

– Питај своју баку

– Радови и празници

– Зимски хлебови и пролећно биље

– Биљке и кућа

– Традиционални занати

На Дечијем фестивалу хлеба у Бачкој Паланци 2009. године учествовали су ученици наше школе са пројектом „Хлеб у традицији мога краја“.

http://festivalhleba.spaces.live.com/

* * *

Чувари природе

Постоји као изборни предмет за ученике нижих разреда од школске 2003/04. године.

У нижим разредима овај предмет предају учитељице Јасмина Табаковић, Маја Милановић, Верица Гроздановић, Гордана Соринкановић. Има за циљ да оствари директно увођење ученика у активности за очување животне средине, као и развијање еколошке свести, кроз наставне теме:

–          Понашање у природи

–          Какав ваздух удишемо

–          Каква нам је вода

–          Тишина-милина, бука-мука

–          Промене и појаве у природи

–          Заштитимо природу

Предности овог предмета су повећана активност ученика на часовима и преузимање улоге истраживача, промотера и активиста. Продукте свога рада ученици презентују на трибинама поводом обележавања важних Међународних еколошких датума у склопу програма “Еколошки дани Бора” у организацији НВО Друштво младих истраживача Бора.

Линк ка фејсбук страници

* * *

 Од играчке до рачунара

Постоји као изборни предмет за ученике нижих разреда и изводи се од школске 2005/06. године. Овај предмет предају наставници разредне наставе Нена Николић, Саша Милијић и Владимир Кнежевић. Основни циљ предмета је да се кроз игру уводе елементи техничко – технолошког образовања. Циљеви и задаци су: развијање моторичких способности ученика уз коришћење материјала, прибора, алата, уређаја и рачунара, развијање констукторских вештина, креативног логичког мишљења и способности комбиновања, упознавање са рачунаром и стицање знања и вештина за рад на рачунару као и о могућностима примене стечених вештина и знања у даљем учењу, игри и свакодневном животу.

* * *

Грађанско васпитање

У школу је уведен као обавезан изборни предмет 2000. године када и верска настава. Грађанско васпитање настало је као нужна потреба образовања друштва за демократију. Увођењем демократског типа уређења државе грађанин је заиста морао да научи појам грађанин. Образовање за демократију и грађанско друштво претпоставља широк скуп могућности учења која постоје у „друштву које учи”. У њему се мења улога ученика, као и наставника. Наставник се више појављује као организатор вишеструких могућности за учење и као „линк” између друштвених ресурса и њихових корисника. Ученици, пак, постају активни учесници у доношењу одлука у образовном процесу. Настава постаје интерактиван процес у којем се разговара о образовним циљевима и у којем се колективно размењују разна искуства. У нижим разредима овај предмет предају сви учитељи, а у вишим разредима Павле Панић, Лазар Ранђеловић, Гордана Мундрић, Јелена Стојановић.

* * *

Верска настава

Као обавезан изборни предмет уведена је у школе 2000.године, а предаје га наставник верске наставе Нина Михаела Ћирић. Циљ наставе веронауке јесте да пружи целовит православни поглед на свет и живот, да ученици систематски упознају православну веру, при чему се хришћанско виђење живота и постојања света излаже у веома отвореном и толерантном дијалогу са осталим наукама и теоријама о свету. Задаци верске наставе су:

–          развијање отворености и односа према Богу, као и отворености према другим личностима

–          развијање способности за поставлјанје питанја о целини и коначном смислу постојанја човека и света, о људској слободи, о животу у заједници…

–          Развијање тежње ка одговорном обликовању заједничког живота са другим људима

–          Изграђивање способности за дубље разумевање и вредновање културе и цивилизације у којој живе

–          Изграђивање свести и уверења да свет и живот имају вечни смисао

–          Изграђивање способности за разумевање и преиспитивање сопственог односа према Богу, људима и природи.

Поред верског образовања у ужем смислу, веронаука се бави и васпитањем младих. У школи се стичу многа знања из разних области, али ни један предмет се директно не бави изграђивањем и оплемењивањем личности младе особе. Верска настава усмерава ученике да се лепше друже са своји вршњацима, да боље разумеју и више поштују своје родитеље, да се науче понашању у храму Божјем, да схвате значај породице, пријатељства, хуманости и љубави. Каод ученика развија, поред поштовања и љубави према Богу и ближњима, и љубав и бригу према животној средини.

* * *

Информатика и  рачунарство

Уведена је као изборни предмет за ученике VII и VIII разреда 1987. године, а за ученике  V и VI 2006. Реализују га наставници информатике Мирослав Миладиновић и Владимир Кнежевић.  Обзиром на неопходност развијања информатичке писмености ученика постоји велико интересовање деце за похађање наставе овог предмета. У наставном програму информатике налази се стицање основних знања о рачунарима, рад са програмима WORD, EXCEL, Power Point, програмирање у Visual Basic-у, графика и анимација.

* * *

Изабрани спорт

Уведен је као обавезан изборни предмет од 2006. год. Ученици бирају између три колективна спорта – кошарка, одбојка и фудбал, и два индивидуална спорта – стони тенис и бадминтон.

Календар
August 2020
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Categories