postheadericon Летопис 2014/2015

АПРИЛ

Основна школа „Душан Радовић“ подручно одељење – Лука

Дана, 27. 04. 2015. год. посетили смо ЕТНО КУЋУ „ВРЕМЕПЛОВ“ у Луки. Срдачно нас је дочекала Јованка Пауновић- -домаћин ове куће. Она је ученицима првог и трећег разреда показала све старе предмете –трагови прошлости- који се налазе у кући и лепо објаснила чему су некада служили ти предмети. Деца су била одушевљена причом и предметима, а нарочито оним предметима који су некада деци служили за играње (лутке од клипа кукуруза, праћке, дрвена играчка од зове…). Поред тога, биле су стара колевка, креветац, дрвена софра, дрвене кашике, чиније, дрвени креденац, стара лампа, народна ношња, столичице – троношци, рогозина за спавање,…

Организовали и реализовали: Учитељица Наташа Станојевић и вероучитељица Нина Михаела Ћирић.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ БИОЛОГИЈЕ

26. 4. 2015.
На окружном такмичењу из биологије Милица Младеновић, 7. разред, и Јана Ђорђевић, 8. разред, заузеле су друго место и пласирале се на републичко такмичење. Одличне резултате оствариле су и следеће ученице наше школе:
5. разред:
Даница Стојановић, 1. место,
Марија Петковић, 2. место,
Милица Крстић, 2. место
7. разред:
Јелена Крешо, 3. место
Честитамо ученицама и њиховим наставницама Драгани Глигоријевић и Катарини Дамњановић!

Основна школа „Душан Радовић“ подручно одељење – Лука

Дана, 20. 04. 2015. год. посетили смо Изложбу под називом „Оруђа и алати у традиционалном привређивању“ у Луки. Посетиоци су били ученици првог, другог, трећег и четвртог разреда. Ученици су упознали оруђе и алате које су људи некада користили за обраду земљишта, косидбу, скупљање сена, превоз робе тј. пољопривредних производа. Изложбу је припремило КУД – Лука.

Реализовали: Учитељице Весна Жикић и Наташа Станојевић.

Републичко такмичење из физике

17—19. 4. 2015.
Од 146 осмака, наша Ивана Милићевић, VIII/3, освојила је друго место на 37. републичком такмичењу из физике и остварила пласман на Српску физичку олимпијаду. Тамо ће се у јуну борити за што бољи пласман, међу 29 најбољих ученика осмог разреда. Честитамо Ивани и њеном ментору Минки Милићевић и желимо им пуно успеха у даљем такмичењу!

Окружно такмичење из историје

18. 4. 2015.
На окружном такмичењу из историје, које је одржано у Неготину, наши ученици остварили су одличне резултате. Немања Глигоров, V/3, наставница Снежана Живковић, освојио је прво место. Уз помоћ наставнице Лидије Савић Волановић, Лазар Милутиновић, VI/1, освојио је прво место; Моника Ђорђевић, VIII/3, освојила је четврто место, а Марија Гојковић, VIII/4, заузела је пето место. Честититамо!

 Ускршња радионица ( у сусрет ускрсу ) – основна школа „Душан Радовић” бор подручно одељење – Лука

Дана 06.04.2015. год. поводом празника „ УСКРС “ (12. 04.) одржали смо пригодну радионицу у нашој школи. Учесници радионице су ученици: припремне групе, првог, другог, трећег и четвртог разреда подручног одељења у Луки и њихове маме и баке.
Радионицу смо извели у нашој школској трпезарији. Тема радионице је била: фарбање јаја на савремен начин – украшавање јаја разноврсним бојама и перлицама.
Ученицису уз помоћ мама и бака, украшавали јаја на различите начине (воденим бојама, лаковима за нокте, разним перлицама, шареним салветама, итд.). Деци је било занимљиво и интересантно. Направили смо неколико фотографија како би могли да погледате део атмосфере из радионице.

 

Осмислиле и реализовале учитељице: Весна Жикић и Наташа Станојевић.

МАРТ

Окружно такмичење из математике

28. 3. 2015.
На окружном такмичењу из математике Петар Спасић (5. разред), освојио је треће место. Честитке Петру и његовој наставници Драгици Ступаревић!

Окружно такмичење у женском фудбалу

27. 3. 2015.
Фудбалски женски тим наше школе освојио је прво место на окружном такмичењу и остварио пласман у даље такмичење. Заслуге свакако има и наставним Дејан Марјановић. Честитке и пуно успеха!

Регионално такмичење из Програмирања

На регионалном такмичењу из Програмирања, одржаног 22.3.2015, наши ученици остварили су вредне резултате. Прво место освојио је ученик Душан Терзић у старијој категорији (за ученике VII и VIII разреда). У млађој категорији (за ученике V и VI разреда) II место освојио је Вељко Стојковић ученик одељења VI4, док је ученик Лука Филиповић, такође из одељења VI4, освојио III место. Ученике је спремао наставник информатике Владимир Кнежевић.

Регионално такмичење из хемије

На регионалном такмичењу из хемије, одржаног 21.3.2015, наша ученица Ивана Милићевић (8. разред), освојила је I место на регионалном такмичењу из хемије и остварила пласман на републичко такмичење. Честитке Ивани и њеној предметној наставници Јелени Михалчић Јаничев!

Обраде лектире „Неисторијсе епске песме“

20.03.2015.

Поводом обраде лектире „Неисторијсе епске песме“, одељење V-1 је, уз помоћ наставнице Катарине Денић, направило реп обраду песме „Женидба Душанова“. Поред тога, ово одељење је направило драмску обраду песме „Женидба Краља Вукашина“. Такође било је и неколико радова на те две теме.

На предлог наставнице Катарине, ученици Алекса Стојадиновић, Марко Јаковљевић, Јован Шупут, Никола Траиловић и Обрен Антић су уз матрицу одреповали одломак песме „Женидба Душанова“

Ученица Дуња Милијић је на основу песме „Женидба Краља Вукашина“ саставила целокупни драмски приказ овог дела. Улоге су добили ученици истог одељења. Ликови у песми су: Јевросима, Видосава, Момчило, Вукашин, слуге и коњ Јабучило. Њих су глумили: Петра Станковић, Јана Машић, Сара Костић, Анђела Здравковић, Јован Динић, Марко Јаковљевић и Алекса Стојадиновић. Наратор текста била је Наташа Петровић.

Даница Стојановић V-1

Општинско такмичење из Техничког и информатичког образовања

На општинском такмичењу из ТИО одржаног 15.3.2015, наши ученици остварили су вредне резултате. Пласман на регионално такмичење у дисциплини такмичење по моделу Даница Стојановић , V/1 и Анђела Живановић, , V/3. У дисциплини ваздухопловно моделарство пласман је остварио Петар Спасић, V/1 . Пласман у дисциплини енергетски претварачи остварили су Вељко Стојановић, VII/4 и Милица Младеновић, VII/4. У даље такмичење пласирала се и Јелена Терзић, , VI/4. Честитке ученицима и њиховим наставницима: Ирени Радоњић, Јасмини Живковић и Дејану Балановићу!

Општинско такмичење из Биологије

У суботу, 14.03.2015. одржано је општинско такмичење из биологије у ОШ.“Бранко Радичевић“-Бор. На међуокружно такмичење пласирали су се:

5.разред :

Хелена Кочбашљи 92 поена I место Драгана Глигоријевић
Даница Стојановић 92 поена I место Драгана Глигоријевић
Марија Петковић 88 поена II место Драгана Глигоријевић
Милица Крстић 86 поена II место Драгана Глигоријевић

6.разред:

Софија Пантелић 87 поена II место Катарина Дамњановић

7.разред:

Милица Младеновић 95 поена I место Катарина Дамњановић
Јелена Крешо 85 поена II место Катарина Дамњановић

8.разред:

Јана Ђорђевић 87 поена II место Драгана Глигоријевић

Одржано општинско такмичење из Историје

На опшштинском такмичењу 8. марта из историје, наши такмичари остварили су одличне резултате. Уз помоћ наставнице Снежане Живковић, Немања Глигоров (5. разред) освојио је прво место и пласирао се у даљи ранг такмичења. Ученици наставнице Лидије Савић Волановић остварили су следеће резултате: Лазар Милутиновић (6. Разред) прво место; Марија Гојковић (8. Разред) друго место и Моника Ђорђевић (8. Разред) друго место. Свим такмичарима желимо успех у даљем такмичењу!

Одржано регионално такмичење из Физике

7. марта, Ивана Милићевић (8. разред) ни овога пута није нас изневерила. Са 88 поена освојила је прво место на регионалном такмичењу из физике и по трећи пут се пласирала на републичко такмичење. Честитамо Ивани и њеној наставници Минки Милићевић!

Осмомартовска приредба и радионица за маме – Лука

 Дана, 05. 03. 2015. год. одржана jе приредба поводом 8. марта-данa жена. У склопу приредбе је била и радионица за маме у којој су биле активне и маме и деца. Правиле су разне цветове од папира у боји. Учесници приредбе су била деца из припремне групе, ученици првог и ученици трећег разреда.

Припремила учитељица Наташа Станојевић.

ФЕБРУАР

Одржано општинско такмичење из Енглеског језика

28. фебруара, петоро ученика осмог разреда наше школе учествовало је на општинском такмичењу из енглеског језика и остварило добре резултате. Пласман на окружно такмичење остварили су: Душан Митић, VIII/1 и Марко Кртинић, VIII/3. Оба ученика су освојила треће место.

Одржано општинско такмичење из Математике

У нашој школи, 27. фебруара, одржано је општинско такмичење из математике. Наши ученици остварили су одличне резултате. Пласман на регионално такмичење остварили су:
3. разред: ученик Матија Ракић, учитељица Марија Милановић
4. разред: ученик Алекса Пачковски, учитељица Радица Милић
5. разред: ученици Даница Стојановић, Петар Спасић и Јана Машић, наставник Драгица Ступаревић
7. разред: ученик Александар Танчић, наставник Драгица Ступаревић

Честитамо младим математичарима и њиховим наставницима и желимо им успех у даљем раду!

Први на Књижевној олимпијади

Душан Тричковић, ученик VIII/2, освојио је прво место на општинском такмичењу Књижевна олимпијада које је одржано 22. фебруара 2015. Честитке и пуно успеха у даљем раду!

Одржано општинско такмичење из Програмирања

На овогодишњем општинском такмичењу из програмирања наши ученици су освојили два прва места, једно друго место и једно треће место.

Друга категорија (ученици 7. и 8. разреда):

 • Терзић Душан – прво место

Прва категорија (ученици 5. и 6. разреда):

 • Голубовић Владимир – прво место
 • Филиповић Лука – друго место
 • Савић Душан – треће место

Одржано општинско такмичење из Физике

Сва три ученика наше школе која су учествовала на општинском такмичењу из физике 07. фебруара пласирала су се на следећи ниво такмичења. Ученица 8. разреда Ивана Милићевић освојила је прву награду и то са максималних 100 поена. Моника Ђорђевић, такође ученица 8. разреда освојила је трећу награду, а ученик 7. разреда Александар Танчић био је 2. по броју освојених бодова.

ЈАНУАР

Завршетак обуке наставника у оквиру пројекта
„Подршка систему осигурања квалитета на националном нивоу и нивоу установе“

У оквиру пројекта Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања 31. јануара одржан је завршни део обуке за наставнике којом се пружа подршка у подизању квалитета рада установе у областима Настава и учење и Подршка ученицима. На семинару су обрађиване теме: развијање кључних компетенција код ученика, оцењивање у функцији учења, рефлексивна пракса и пројектно учење. Следи примена стечених знања у настави и праћење реализације утврђених мера за побољшање квалитета наставе од стране Завода.

Прослављен Савиндан

Уз присуство бројне публике, сечењем колача и пригодном приредбом свечано је обележен Савиндан. Приредбу су припремили учитељи: Гордана Соринкановић, Зорица Стојановска, Радица Николић, Сaња Марјановић, Саша Милијић; и наставници: Весна Грујић- Николић и Нина Михаела Ћирић.

ДЕЦЕМБАР

Дан школе „Душан Радовић“ Бор

Представом “Био један добродушни лав…” обележено 33 године рада школе у знаку сећања на живот и дело писца чије име школа носи. Сјајна екипа наставника – Катарина, Иво, Зорица и Саша, и још сјајнија деца на сцени, учинили су да сала буде препуна и да сви уживају у песмама и драмским приказима дела Душана Радовића. Приредба за памћење!

Семинар “Примена тестова знања у основној и средњој школи”

Дводневни семинар, 20. и 21. децебра у нашој школи окупио је 25 наставника који су вредно радили на развоју вештина прављења и примене тестова знања у настави.

Подручно одељење Лука – Новогодишња приредба

… је традиционално одржана и ове године, 30.12.2014. Ова приредба је била одржана за родитеље и остале мештане села. Учитељице Наташа Станојевић и Весна Жикић.

„Улица дечијег осмеха“

Сви наши ученици нижих разреда са њиховим наставницима учествовали у манифестацији коју традиционално организује Центар за културу 23.12.20143.. У правом смислу била је ти улица дечијег осмеха. Деца су продавала своје рукотворине – новогодишње честитке и украсе. Новац који су зарадили употребиће за ваннаставне активности.
У Народној библиотеци Бор : Ових дана своје путописе пишу осмаци из ОШ “Душан Радовић”
Учествујући у програмима Дечијег одељења народне библиотеке у Бору, а у духу неговања писане речи, наши осмаци са наставницом Весном писали су путописе.
“Поезија путовања није у одмору од свакодневнице, рада или љутње, није у случајним сусретима са другим људима..
Она се не налази ни у задовољавању радозналости. Она је у доживљавању, што значи обогаћивању, примању новостеченог, повећању нашег разумевања јединства у разноврсности, великог ткања земље и човечанства”.
Херман Хесе

Један час српског језика у првом разреду

Ученици одељења I2 учили су да пишу слово Ц на сасвим необичном часу. Уз бајку о принцези Цици и њеним ципелицама, у којој су се нашле многобројне речи са словом ц, писало се и слагале реченице. Сви су на часу били принчеви и принцезе!

Предавање о опасностима услед употребе пиротехничких средстава

За ученике нижих разреда одржана су два предавања о опасностима које прете приликом употребе петарди, што је участала појава код деце. Ова активност реализована је у оквиру заједничке акције Полицијске управе Бор, Удружења Алтернатива и Канцеларије за младе која има за циљ поваећање безбедности деце.

Новогодишња приредба

Новогодишњу приредбу за децу радника школе извели су полазници продуженог боравка и ученици првог разреда. Наизглед велики простор за приредбе у нашој сали постао је мали да у њега стану све рецитације, скечеви, песмице и ђускање, па још и…. Деда Мраз 🙂

Предновогодишњи час – прављење колача и честитки

Одељење 4.-1 и учитељица Гоца имало је час на коме су се припремали за новогодишње празнике. Девојчице су правиле новогодишње колаче за дечаке, а момци новогодишње честитке за другарице. Дивна радна и креативна атмосфера одисала је другарством. Предлажу да овакви часови постану традиција у школи 🙂

Монодрама: Милунка Савић – српска хероина

Поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата одељење 8.-2 и Ученички парламент покренули су иницијативу да се једном несвакидашњом приредбом присетимо догађаја из Првог светског рата. Монодрама “Ако имаш дела говори о врлинама” у извођењу ученика 7. и 8. разреда, уз наставнике Весну и Иву, кроз живот Милунке Савић провела нас је кроз догађаје из Првог светског рата. Ово је био одличан начин да се кроз једну ваннаставну активност ученицима и родитељима приближе неки моменти из националне историје.

НОВЕМБАР

Обележавање дана школе – Подручно одељење Лука

Дана, 28.11.2014. одржана је приредба у нашој школи и Луки. Учесници су били ученици од првог до четвртог разреда. Ученици су рецитовали,певали и причали о Душану Радовићу. Организатори приредбе су учитељице Весна Жикић и Наташа Станојевић.

„Пажљивко“ Лука

ОШ „Душан Радовић“ подручно одељење Лука, час посвећен Светском дану сећања на жртве саобраћајних незгода (18.11.2014.). У оквиру ове активности деци смо понудили цртани филм „Пажљивко“. Ученицима првог разреда и деци из припремне групе подељене су књиге „Пажљивкова правила у саобраћају“. Деца су била одушевљена.

Учитељице Весна Жикић и Наташа Станојевић

Трећи Фестивал науке у Бору – Тимочки Научни Торнадо 2014.

На трећем фестивалу науке Тимочки научни торнадо, који је одржан у Основној школи „Душан Радовић“ у Бору, поводом обележавања Сетског дана науке, учествовало је више од 20 институција, 350 ђака и студената, и 120 њихових професора као ментора, из Бора, Зајечара, Неготина, Књажевца, Ниша и Суботице. Идеја је популаризација науке, јер је у Србији последњих година смањен интерес за природне науке. Посетиоцима Фестивала приказани су различити научни програми у циљу промовисања природних и техничких наука код деце и младих, буђења интересовања за ове науке и представљања науке на занимљив и привлачан начин. Уједно ова манифестација организована је и у оквиру програма Професионална оријентација како би ученицима скренули пажњу и на могућности које пружају природне и техничке науке, као и у циљу промовисања концепта одрживог развоја.
По трећи пут у Бору организатори ове манифестације су Друштво младих истраживача Бор, Технички факултет у Бору и ОШ»Душан Радовић».
Учесници фестивала били су: Технички факултет у Бору, Завод за јавно здравље “Тимок” Зајечар, Апотека Бор, Зоолошки врт Бор, Народна библиотека Бор, Биолошко друштво “Др Сава Петровић” Ниш, УГ Протего Суботица, Регионални центар за таленте Бор, Црвени крст Зајечар Повереништво Бор, Друштво младих истраживача Бор, Техничка школа Бор, ОШ” Бранко Радичевић” Неготин, ОШ”Димитрије Тодоровић – Каплар” Књажевац, ОШ”Десанка Максимовић” Зајечар, Гимназија Зајечар, ОШ” Вук Караџић” Бор, ОШ”Бранко Радичевић” Бор, ОШ”Свети Сава” Бор, ОШ”3. октобар” Бор, ОШ”Станоје Миљковић” Брестовац, ОШ”Ђура Јакшић” Кривељ, ОШ”Душан Радовић” Бор.
Фестивал науке у Бору финансијски су помогли Општина Бор, Министарство пољопривреде и заштите животне средине и компанија Rakita Exsploration Бор.

no images were found

ОШ „Душан Радовић“ Подручно одељење Лука. Посета Фестивала науке у Бору, 8.11.2014.год.

Ученици из Луке су посетили Трећи фестивал науке у Бору.

Учитељице Весна Жикић и Наташа Станојевић.

Пројекат: “Зелени пакет треба да отворе млади”

У оквиру овог пројекта Друштва младих истраживача Бор, који је финансирало Министарство пољопривреде и заштите животне средине, реализована је обука 20 ученика/ца борских основних школа, међу којима и 7 наших ученика, за вршњачке едукаторе за реализацију радионица из области екологије и одрживог развоја у својим школама. Програм обуке реализован је у периоду од 01. октобра до 23. новембра 2014. године. Ученици су прошли кроз обуку за извођење конкретних радионица из Зеленог пакета, обуку за извођење теренске наставе, као и обуку за улогу вршњачких едукатора. По евалуацији учесника ова обука им је помогла да развију своје компетенце, врло су задовољни стеченим знањима и било им је врло необично, нестандардно искуство, много занимљивије од класичне наставе.

no images were found

Огледни час о Вуку Караџићу

У сарадњи са ученицима виших разреда учитељица Ивана Богдановић у првом разреду одржала огледни час. Ученицима је “у госте дошао Вук Караџић” па су имали прилике да са њим разговарају о његовом животу и раду. У овој симулацији пута у прошлост деца су показала велико интересовање и активност. Као припрему за овај час направили су слова азбуке на часу ликовне културе, пронашли народне умотворине И упознали се са старим издањима буквара.

Предавање о СИДИ

Епидемиолошка служба Здравственог центра одржала је предавање о СИДИ за ученике 7. И 8. разреда са циљем превенирања риричних понашања младих која доводе до могућности инфекције ХИВ вирусом.

Такмичење у кошарци

Након првог места на општинском такмичењу у кошарци женска кошаркашка екипа, уз помоћ и подршку наставника Дејана, освојила прво место на окружном и треће место на међуокружном такмичењу у Параћину.

Такмичење у пливању

Ученик осмог разреда Марко Кртинић наставља да ниже успехе у пливању. Прво место на општинском и окружном такмничењу одвели су га до републичког првенства где је освојио треће место у дисциплини делфин стил.

Промоција збирке песама „Зрнца дечије радости“ ученика наше школе

Програм обележавања Дана школе почели смо у стилу Душана Радовића – промоцијом дечијих песама. У току прошле школске године ученици одељења 4.-1, учествујући у различитим активностима, писали су песме. Њихова учитељица Ивана сакупила је те радове и потрудила се да издају збирку која ће их увек подећати на овај период детињства. Наши млади песници сада имају своју прву збирку песама која ће их увек подсећати на њихово четворогодишње дружење и ране школске дане.

Промоција књиге „Драги дневниче“ нашег ученика Душана Тричковића

Фантастичан успех нашег ученика Душана Тричковића – објављена прва књига “Драги дневниче” у издању Књижевне омладине Србије. Тим поводом уприличили смо књижевно вече на коме смо промовисали Душанову књигу. А његови другари потрудили су се да драматизују део књиге како би гостима дочарали о чему она говори. Драго нам је што деца воле и негују писану реч. А воле и да читају. Тим поводом представили смо наше ученице које имају своју библиотеку “Цветак”. Поделили смо и награде најуспешнијима на литерарном конкурсу поводом Дана школе.

Такмичење у мини рукомету поводом Дана школе

У конкуренције 5 екипа из боских школа, на такмичењу које се традиционално организује поводом Дана школе, наша мушка екипа освојила је прво место.

Подручно одељење Лука, припремна група – радионица

Тема: Желим да знам више о занимањима људи
Занимање: пекар
Активности везанe за занимање пекар. Месимо тесто, правимо кифлице, хлебчиће и плетенице од теста. Деца су била изузетно заинтересована за ову активност, радо су учествовала у улози пекара. Док смо радили, певали смо песмицу “Пекарчић“. Активности смо извели у нашој ђачкој кухињи, дана 05.11.2014. год.

Учитељица Наташа Станојевић.

Подручно одељење Лука, посета Музеју рударства и металургије
„Манкала“, мисаона игра

Учитељице:Весна Жикић и Наташа Станојевић

ОКТОБАР

Дан детета и Дан заштите дивљих животиња обележени у ЗОО врту

Два међународна дана – Дан детета (3. октобар) и Дан заштите дивљих животиња (4. октобар) обележени 3. октобра 2014. год. у ЗОО врту Бор. У партнерској активности ЗОО врта, ОШ “Душан Радовић” Бор и Друштва младих истраживача Бор, а у оквиру програма Еколошки дани Бора, ученици ОШ”Душан Радовић”, полазници биолошке секције, одржали су јавни час о дивљим животињама које се налазе у нашем ЗОО врту. Уз Слађу, водича у ЗОО врту, овај час је протекао у изузетно веселој и едукативној атмосфери. Ученици 15 одељења школе “Душан Радовић” и нихови наставници имали су прилику да ближе упознају многе дивље животиње и разлозима њихове заштите, као и улогу ЗОО вртова у заштити животиња. Одлична партнерска едукативна активност била је подржана од стране локалне самоуправе, а делови програма који због лошег времена нису могли бити реализовани сачекаће ведрије небо изнад града.

no images were found

Дечија недеља обележена је и у подручним одељењима у Луки

Дана 02.10.2014. обележавање Дечије недеље, мото: “Свако дете срећног лица чува једна породица”.
Дана 06.10.2014. “Моја породица” – цртање на бетону у школском дворишту.
Дана 07.10.2014. пријем првака у Дечији савез.
Дана 03.10.2014. ликовни радови у циљу промовисања Дечије недеље.
Учесници: деца припремног, првог, другог, трећег и четвртог разреда ОШ “Душан Радовић” подручно оделење Лука.

Учитељице Весна Жикић и Наташа Станојевић

Пројекат: Подршка систему осигурања квалитета на националном нивоу и нивоу установе

У ОШ”Душан Радовић” 4. октобра почела обука наставника за примену националног оквира курикулума и подизање компетенција наставника у областима Настава и учење и Подршка ученицима. Партнерски са наставницима школа “Бранко Радичевић” и “3. октобар” проћи ћемо кроз сет обука и задатака са циљем да унапредимо наставу и учење.
Дечија недеља у ОШ “Душан Радовић” Бор
Дечија недеља протекла у низу активности којима су истакнуте породичне вредности – како оне уже породице, тако и оне шире ШКОЛСКЕ! Прваке смо примили у Дечији савез , а за завршетак Дечје недеље ученици нижих разреда одиграли су Пингвин коло.

Да дишемо пуним плућима

Ученици нижих разреда ОШ”Душан Радовић” прикључили су се акцији Удружења родитеља “Бебиронче”, продужили Дечију недељу и засадили саднице јавора у школском дворишту. Благо дрвећу које ће неговати оволико ручица!

Чланови Тима за професионалну оријентацију на Завршној конференцији „Мој пут до жељеног занимања“

Завршна конференција “Мој пут до жељеног занимања” у оквиру пројекта “Професионална оријентација у Србији” одржана је 7.октобра у Сава центру. Након завршетка овог пројекта који је реализовао ГИЗ говорило се о стратегијама каријерног вођења и саветовања у Србији и шта нам је чинити даље. Представници Министарства просвете, Министарства омладине и спорта, НСЗ, Комисије за евроинтеграције, ГИЗа, Центра Инвентива, Амбасаде Р Немачке и стручњаци у -career guidance- из неколико земаља разменили су идеје добре праксе како да у нашој земљи развијемо систем каријерног вођења и саветовања. Конференцији су присуствовали представници основних школа које су реализовале пројекат професионалне оријентације и изнедриле примере добре праксе. У холу Сава центра одвијао се Сајам ПО и присутни су имали прилике да се упознају са постигнућима наших школа и Канцеларија за младе. Школа “Душан Радовић” Бор је као пример добре праксе приказала Фестивал науке, партнерску услугу ПО, коју реализујемо у партнерству са Друштвом младих истраживача Бор и Техничким факултетом Бор.

Наши четвртаци у посети изложби „Манкала“ у Музеју рударства и металургије

Четвртаци су имали несвакидашњу прилику да се упознају са игром МАНКАЛА, науче да је играју, али и како да је сами направе.

Предавање о правилној и здравој исхрани

Поливалентна патронажна служба одржала је предавање о здравој и правилној исхрани за ученике нижих разреда у оквиру програма сарадње са школама, а са циљем здравственог васпитања деце. Разговарали су са ученицима и о превенцији деформитета кичменог стуба јер је то честа појава код деце данас.

Промоција школе

Ученици 4. разреда са својим учитељицама обишли су све предшколске групе у борским обдаништима и представили се рецитовањем, луткарским представама, игром и песмом – свим оним талентима које код њих откривамо и негујемо.

Halloween

Ученици другог разреда имали су необичан час Енглеског језика. Практично обрађена наставна јединица, уз подршку старијих другара – шестака, омогућила је ученицима да се упознају са традиционалним обележавањем НОЋИ ВЕШТИЦА у Великој Британији. Било је scarry and funny.

 

no images were found

СЕПТЕМБАР

„Безбедност у саобраћају“- предавање за прваке

Саобраћајна полиција ПУ Бор у сарадњи са Црвеним крстом Бор организовала је у петак 26.09.2014. године предавање за прваке наше школе о безбедном понашању у саобраћају. Уз Пажљивка и причу саобраћајне полицајке Исидоре дечица су показала да су научила како да безбедно пређу улицу, како да се крећу коловозом, где треба да седе у аутомобилу и како да безбедно учествују у саобраћају као бициклисти. А за оне који су све запамтили имали смо и наградицу – књигу “Пажљивкова правила”.

Фестивал рециклаже

Школа “Душан Радовић” Бор, Друштво младих истраживача Бор и Техничка школа Бор били су учесници 9. Симпозијума “Рециклажне технологије и одрживи развој” у Зајечару који је организовао Технички факултет у Бору, као и Првог фестивала рециклаже заједно са ОШ”Десанка Максимовић” Зајечар и Техничком школом Зајечар. Сарадња ових образовних институција и НВО почела је Фестивалима науке у Бору и Зајечару, а сада се проширује на задовољство свих. На Симпозијуму смо презентовали рад о примени “Зеленог пакета” у образовању за одрживи развој у основним школама, а на Фестивалу извели креативне радионице од отпада.

 

БОНИС- Прва борска Ноћ истраживача

У холу Студентског центра 26.09.2014. године први пут у Бору обележена „Ноћ истраживача!“, манифестација кјоја се иначе реализује у већим градовима Србије. Већ уиграна екипа за научне манифестације – Технички факултет, Друштво младих истраживача, ОШ “Душан Радовић” и Техничка школа демонстрирали су екперименте из физике, хемије, биологије, рециклаже, а Академски клуб ТФ је томе дао и уметничку ноту – музику и поезију. Неочекивано велика посета је сигурно знак да борани воле овакве догађаје. Ето задатка за нашу екипу за следећу Ноћ истраживача.

26.9.2014.

У септембру се традиционално одржава Ноћ истраживача, а сада је први пут одржана и у Бору. У овом пројекту је учествовала и наша школа.

 • Директорку школе Наташу Ранђеловић питали смо шта је заправо Ноћ истраживача.
  То је вече посвећено науци, промовисање науке.
 • Где је одржана Ноћ истраживача и чија је то идеја била?
  Одржана је у холу Студентског дома. Иницијатори су били: Технички факултет у Бору, Техничка школа, Друштво младих истраживача и наша школа.
 • Шта су посетиоци могли да виде?
  Могли су да виде експерименте из хемије, физике, биологије и рециклаже.
 • Какви су коментари посетилаца, да ли им је било занимљиво?
  Коментари су позитивни. Највише су им се свидели задаци које су им задавали ученици Техничке школе. И јесте, било им је занимљиво.
 • Да ли ће и следеће године бити одржана Ноћ истраживача?
  Да, наравно. Чак и мислимо да се у наредним годинама овај пројекат устали, као што је случај са Сајмом науке.

Ана Булог, VII/1
Ана Иванић, VII/1

no images were found

Дан чистих планина и Дан туризма обележени пред Злотском пећином

У организацији Туристичке организације Бор и Друштва младих истраживача обележена су два међународна датума. Ученици ОШ”Душан Радовић” су кроз своју поезију и литерарне радове упознали присутне са природним лепотама околине Бора, певали, млади гимнастичари и џудисти демонстрирали своје вештине, а ученици Музичке школе улепшали догађај својом музиком. Сви посетиоци ове манифестацији обишли су Злотску пећину и са Видиковца могли да посматрају Лазарев кањон.

27. 9. 2014.

Директорку школе Наташу Ранђеловић питали смо за разлог организовања излета.
Пошто је 26. септембар Светски дан чистих планина, а 27. септембар Дан туризма, одлучили смода обележимо ове Дане и одемо на Злотску пећину.

 • Ко је све ишао на излет и шта се тамо дешавало?
  Друштво младих истраживача, бивше IV/1 са учитељицом Иваном Богдановић. Са учитељицом Горданом Соринкановић ученици су извели рецитале о околини. Полазници биолошке секције, коју води наставница Драгана Глигоријевић, осим рецитала демонстрирали су гимнастику и џудо. За музику су били задужени ученици Музичке школе. По завршетку програма ђаци су обишли Лазареву пећину и попели се до Лазаревог видиковца.
 • Утисци?
  Ђаци су били одушевљени унутрашњим изгледом пећине. И наравно, наша школа ће као и до сада наставити да учествује у овој манифестацији.

Ана Иванић, VII/1
Ана Булог, , VII/1

no images were found

Август

Сабор „Закопано благо“ 2014.

Део активности на Сабору форумаша “Закопано благо” у Кривељу био је посвећен деци. Ликовна и књижевно-поетска радионица за ученике ОШ “Душан Радовић” Бор и ОШ “Ђура Јакшић” Кривељ осмислиле су и водиле Ивана Богдановић – учитељица и Ксенија Нечемер – библиотекар, из ОШ “Душан Радовић” Бор каја је била један од организатора манифестације. Након креативног дружења и такмичења у малом фудбалу, за децу је уприличено такмичење у проналажењу “закопаног блага”. Деца су у серији такмичења добијала по делић мапе која их је одвела до “блага”. Награду је освојила екипа “Лавови” која је била најуспешнија у такмичењу. У спортској сали школе одржан је културно-уметнички програм на коме су додељене награде најуспешнијим литерарним ствараоцима са књижевно-поетске радионице коју је водио књижевник Братислав Петровић-Браца. Ученици одељења 4.-1 ОШ”Душан Радовић” Бор предствили су своје поетске радове, који су настали у току ове школске године и који ће бити објављени у септембру.

no images were found

Спортске игра младих у Хрватској

Наша екипа младих спортиста, ученика 3. и 4. разреда, учествовала на Спортским играма младих у Сплиту, такмичећи се у игри Између две ватре.

Припреме за нову школску годину

Тимско планирање рада у школској 2014./2015. години реализовали смо у дигиталном кабинету. Стручна већа, активи и тимови правили су планове рада за Годишњи план рада школе. Ово је уједно била и прилика да развијамо своје информатичке копетенције, тимски рад и вештине планирања.

Leave a Reply

Календар
December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Categories