postheadericon Летопис 2013/2014

26. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ХУМОРА ЗА ДЕЦУ

Фестивал хумора за децу одржава се сваке године у Лазаревцу уз мото „Смеха, смеха, смеха деци“ и један је од најзначајнијих фестивала који окупља све значајне ствараоце, као и мноштво деце жељне да упознају омиљене ауторе и да представе своје таленте у писању, цртању, глуми… Фестивал већ годинама афирмише квалитетну књижевност за децу, али и подстиче дечју креативност и стваралаштво, као и љубав према читању.
Ове године награду Сребрно Гашино перо за књигу са највише хумора добио је Игор Коларов за своју књигу „Клизаве приче“ (можете је пронаћи у Народној библиотеци Бор), док је Златно Гашино перо припало Велимиру Ралевићу за стваралачки допринос књижевности за децу.
Награде су додељене и најмлађима. На овогодишњем 26. међународном Фестивалу хумора за децу, ученици наше школе освојили су два прва места. Марија Руцић (V/2) награђена је у категорији – стрип, а Страхиња Стојадиновић (IV/4) добио је награду за рад у категорији карикатура – портрет. Ово је заиста велики успех, јер је жири који је одлучивао о расподели награда био у следећем саставу: Ана Григорјев – академски сликар, Слободан Станишић – песник и карикатуриста и Радмила Булатовић – директор фестивала.
Линк
Захваљујемо се Фестивалу на дивним наградама и честитамо Марији и Страхињи као и свим награђеним учесницима. Више о фестивалу можете погледати овде.

Ксенија Нечемер
школски библиотекар

ГРУПА УЧЕНИКА ПОСЕТИЛА ЈЕ МАНИФЕСТАЦИЈУ „МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ“

25. мај 2014

Дана 25.5.2013. године, група од 17 ученика у пратњи Саше Јовановића И Снежане Ђошевске, посетила је манифестацију „Мај Месец Математике“. Ту су ученици могли да виде нити у покрету (како се помоћу нити добијају геометријска тела), примере симетрија и математичких правилности у природи, доказ питагорине теореме, Примере златног пресека на људско тело, примену вероватноће, моделе геометријских тела. Уценици су се такође опробали у решавању слагалица. Утисци су били предивни и уценици су били презадовољни. Надамо се да ће посете оваквим манифестацијама постати пракса наше сколе.

ПРИРЕДБА ЗА КРАЈ ШКОЛСКЕ 2013/14 год ОСНОВНА ШКОЛА „ДУШАН РАДОВИЋ“ – БОР
ПОДРУЧНО ОДЕЉЕЊЕ – ЛУКА

21. јун 2014.
21.06.2014. год. одржана је приредба за крај школске године.Учесници приредбе су ученици припремне групе, првог, другог, трећег и четвртог разреда. Приредба је одржана у сали Дома културе у центру села. После приредбе је следила пригодна прослава.
Присутни су били: директор школе, родитељи и остали мештани села.
Организатори приредбе: учитељице Весна Жикић и Наташа Станојевић, а организатори прославе – родитељи.

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ДЕЧИЈЕ ПОЕЗИЈЕ „ДЕЧИЈЕ ЦАРСТВО МИКРОФИН“ У БАЊАЛУЦИ

24, 25.  април 2014

          Тамара Маринковић, ученица 5/3 разреда наше школе, освојила је треће место на 8. Међународном фестивалу дечије поезије „Дјечије царство Микрофин 2014“, које је 24. и 25. априла одржано у  Бањалуци. Уз то, њој је припала награда кључар „Дјечијег царства“.

          Песмом „Волим“ Тамара је изборила себи ову престижну награду у конкуренцији више од 3.500 малих песника основношколског узраста из свих држава некадашње Југославије (Србије, Републике Српске, Федерације БиХ,  Хрватске, Македоније, Словеније и Црне Горе), који су у Бањалуку ове године послали више од 5.500 радова.

          Стручни жири који су, између осталих,  сачињавали истакнути песници за децу: Слободан Станишић, Тоде Николетић,  Душан Поп Ђурђев, Урош Вошњак, Јово Чулић… није имао нимало лак задатакда од свих пристиглих радова за финале изабере радове 70 најбољих, међу којима се нашла и ученица наше школе.

          Тамара је, иначе, и прошле године учествовала на бањалучком фестивалу поезије за децу и песма јој је, као и ове године, објављена у зборнику Фестивала.

ВОЛИМ

Волим да певам,

Волим да скачем,

Иако не волим

Некад и плачем.

Волим да учим,

Волим да волим,

Иако не волим

Некад и молим.

Волим да маштам,

Волим да питам,

Иако не волим

Некад и скитам.

Па одем тако, у својој глави,

Мало у сну, више на јави,

До једног ока прелепе боје

Што често шета кроз срце моје.

У њему видим чудесни сјај,

Па не знам да ли је април ил’ мај.

Па тужна плачем,

Док не схватим:

Због једног ока нећу да патим.

Имам ја сада

Посла друга,

Нек’ пате други,

Шта ће ми туга?!

 Тамара Маринковић

СЛЕДИ ШТАМПАЊЕ

април 2014

            Душан Тричковић, ученик седмог разреда, потписао је уговор за штампање књиге „Драги дневниче“, па ускоро очекујемо да његово прво дело буде публиковано.

Новинарска секција

ПОСЕТА ПОЛИЦИСКОЈ УПРАВИ

15,16. април 2014

У оквиру програма Професионална оријентација ученици седмог и исмог  разреда посетили су Полицијску управу Бор и упознали се са занимањима која се тамо упошљавају. Ова активност спроводи се у оквиру акције Полицијске управе „Отворена врата“.

Новинарска секција

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ТЕХНИЧКО-ИНФОРМАТИЧКОГ ОБРАЗОВАЊА

12. април 2014

После окружног такмичења из техничко-информатичког образовања, 3 ученика наше школе остварила су пласман на републичко такмичење:

  • Из области Архитектура и рађевинарство, Вељко Стојановић (3. место)
  • Из области Енергетика, Милица Младеновић (2. место)
  • Из области Машинска техника, Јована Терзић (2. место)

Честитке ученицима и наставници Ирени Радоњић!

Новинарска секција

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

12. април 2014.

Ивана Милићевић, ученица VII/3, уз менторство наставнице Минке Милићевић, освојила је друго место на републичком такмичењу из физике које је одржано у Крушевцу. Честитамо јој и желимо успехе и убудуће.

МЕЂУОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ Програмирања

29.3.2014.

            На међуокружном такмичењу из програмирања, наш ученик Душан Терзић (VI/4) освојио је треће место, док је наша ученица Нина Станисављевић (VI/2) добила похвалу. Ученике је за ово такмичење припремао наставник Владимир Кнежевић.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФРАНЦУСКОГ ЈЕЗИКА

23.3.2014.

            На окружном такмичењу из француског језика, ученик 8. разреда Ђорђе Денић освојио је треће место, под менторством наставнице Тање Станојевић.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ

23.3.2014.

            На општинском такмичењу из географије, ученика Филип Вујиновић (VII/1) освојио је прво место, под менторством наставника Зорана Милићевића.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ

22.3.2014.

На општинском такмичењу из историје три ученика наше школе пласирала су се на даље такмичење:

  • Лазар Милутиновић, ученик 5. разреда, 1. место
  • Марко Јоновић, ученик 7. разреда, 1. место
  • Анђела Николић, ученица 7. разреда, 3. место

Успех је остварен под менторством наставнице Лидије Савић Волановић.

Новинарска секција

Франкофонско вече

21.3.2014.

            Франкофонско вече, одржано у сали наше школе одисало је атмосфером подршке коју је публика пружила учесницима. Организатори приредбе били су наставници : Ана Марковић, Иво Наумоски и Тања Станојевић, а честитке заслужују и сви ученици учесници приредбе: певачи, свирачи, рецитатори, плесачи глумци и водитељи, као и сви посетиоци који су показали дух заједништва наше школе.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ БИОЛОГИЈЕ

15.3.2014.

            На општинском такмичењу из биологије, које је одржано у нашој школи, ученица Милица Блажевић (V/3), освојила је друго место и пласман на окружно такмичење. Ученицу је спремала наставница Драгана Глигоријевић.

            Ученици Милица Младеновић (VI/4)  и Марко Златковић (VI/4) освојили су треће место. Ученике је спремала наставница Катарина Дамњановић.

Новинарска секција

ТЕХНИЧКО-ИНФОРМАТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ, ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ

 15.3.2014.

            На општинском такмичењу из техничко-информатичког образовања цела екипа наше школе, под менторством  наставнице Ирене Радоњић, постигла је успех и пласирала се на окружно такмичење. У области Архитектура и грађевинарство ученик Вељко Стојановић (VI/4) освојио је прво место, а ученица Викторија Антонијевић (VI/4) друго место.

            У области Машинска техника ученица Јована Терзић (VIII/2) освојила је прво место, а у области Енергетика Милица Младеновић (VI/4) прво место и Миљана Маринковић (VIII/2)  друго место.

Новинарска секција

Гостујућа представа

Март 2014

Наши Март 2014млађи ученици имали су прилику да се друже са кловновима који иду у посебну школу – школу за БОНТОН. Кикиндско позориште за децу постигло је максималну интеракцију са нашим ђацима. Из школе у нашој свечаној сали изађосмо БОНТОНИРАНИ.

ОРИГАМИ РАДИОНИЦА

Март 2014

У продуженом боравку ђаци су правили осмомартовске поклоне необичном техником оригами.

МЕЂУОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ У СПОРТСКОЈ ГИМНАСТИЦИ

9. март 2014.

Пласман на републичко такмичење, у категорији нижих разреда, освојила је мушка екипа гимнастичара:

· Јован Динић (IV/2) · Арсеније Попов (III/3) · Никита Попов (I/2) · Петар Спасић (IV/2) Ова екипа, коју је водио наставник Новица Милутиновић, освојила је златну медаљу на Међуокружном такмичењу у Костолцу. Женска екипа освојила је треће место и бронзану медаљу. Њу су чиниле: Петра Станковић (IV/2), Милица Милићевић (IV/2), Наталија Јоновић (II/1) и Тијана Кузмановић (III/1). У категорији виших разреда, у појединачној конкуренцији, Предраг Трифуновић (V/1) освојио је треће место и бронзану медаљу. Новинарска секција

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

8. март 2014.

На општинском такмичењу троје ученика наше школе остварило је пласман на окружно такмичење: Тамара Маринковић ( V/3); 1. место; предметни наставник Катарина Денић Ленка Беговић ( V/1); 3. место; предметни наставник Катарина Денић Лука Бранковић (VI/1); 2. место; предметни наставник Снежана Бојковић

Такмичење је одржано у ОШ „Трећи октобар“ у Бору. Новинарска секција

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ

8.март 2014

Пласман на окружно такмичење из хемије остварили су , уз менторство наставнице Јелене Јаничев Михалчић, ученици одељења VII/3: · Ивана Милићевић, 1. место · Младен Журкић, 2. место · Јелена Стојковић, 3. Место Желимо нашим младим хемичарима успех на даљем такмичењу. Новинарска секција

Луткарска представа за маме

март 2014

                Уместо цвета – луткарска представа! Идеја ученика одељења III-4 и учитељице Зорице Стојановски да уместо честитки и цвета поводом Дана жена обрадују маме представом у којој су учествовали сви ученици и ученице овог одељења. Несвакидашњи поклон измамио је мама осмех на лице.

РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

 2. март 2014.

                 Пласман на републичко такмичење освојила је Ивана Милићевић (VII/3) освојивши максималних 100 поена на окружном такмичењу, уз помоћ и подршку наставнице Минке Милићевић. Поносни смо што имамо овакву ученицу која, осим физике, иде на такмичења из математике и хемије.

                 Ученик шетог разреда Александар Танчић и Моника Ђорђевић (VII разред) освојили су четврта места и добили похвалнице.

 Новинарска секција

 ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

 1. март 2014.

                 На општинском такмичењу из математике, које је одржано у ОШ „Свети Сава“ у Бору, седам ученика наше школе освојило је пласман на окружно такмичење:

Јана Машић (IV/1), учитељица Ивана Богдановић, 1. место

Петар Спасић (IV/2), учитељица Мирјана Настић, 2. место

Даница Станојевић, (IV/2), учитељица Мирјана Настић,

Лука Филиповић (V/4), наставник Драгиша Спасић, 2. место

Јелена Терзић  (V/4), наставник Драгиша Спасић, 3. место

Ивана Милићевић (VII/3), наставник Саша Јовановић

Страхиња Стаменковић (VIII/2), наставник Драгица Ступаревић, 2. место.

 Друго место освојио је Лука Бранковић (VI/1), а треће Симонида Цајић (VI/2), али нису остварили пласман у виши ранг такмичења.

 Успех на такмичењу постигли су и ученици трећег разреда, за које се такмичење завршава на општинском нивоу:

Алекса Пачковски (III/1) и Елена Игњатовић (III/1), учитељица Радица Милић

Ања Јанеш (III/2) и Стефан Ђорић (III/2), учитељица Маја Стојановић

Александар Николић (III/4), учитељица Зорица Стојановска.

 Новинарска секција

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СТРАНИХ ЈЕЗИКА

 22. фебруар 2014

 У нашој школи одржано је општинско такмичење из страних језика.Наши ученици Ђорђе Денић (VIII/2) са другим местом и Јована Илић (VIII/1) са трећим местом, пласирали су се на окружно такмичење. Њих је припремала  наставница Тања Станојевић. На такмичењу је учествовало 23 такмичара за енглески језик, 8 такмичара за руски језик и 4 такмичара за француски језик.

 Лука Бранковић, VI/1

 Катарина Радовановић,  VI/1

 

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФРАНЦУСКОГ ЈЕЗИКА И ИНФОРМАТИКЕ

 22. фебруар 2014

 На општинском такмичењу из Француског језика наш ученик Ђорђе Денић освојио је 2. место, а Јована Илић 3. место и тиме су се пласирали на окружно такмичење. Наши млади информатичари Душан Терзић – 1. место и Нина Станисављевић – 2. место такође су се пласирали на међуокружно такмичење. Све честитке њима и њиховим наставницима Тањи Станојевић и Владимиру Кнежевићу.

 ПОСЕТА БИБЛИОТЕЦИ

 21. фебруар 2013.

             Наставник српског језика Весна Грујић Николић, поводом међународног Дана језика повела је у Народну библиотеку ученике VII/2, VII/3 и  VII/4.

Како се звала радионица?

 „Прича о језику“. Говорило се о томе како и шта можемо урадити да бисмо сачували наш језик. Ћирилица је званично писмо наше државе, коју деца не знају да користе и не размишљају да само тако можемо да очувамо културу. Зависно од тога колика нам је лична или друштвена свест о значају националног језика и писма, толико ће они живети. Језик мора на сваком ступњу образовања да се негује, воли и учи, јер само тако можемо спречити да наш језик буде један од оних који свакодневно умиру. По подацима УНЕСКО-а свакодневно један језик умире.

Шта су ђаци радили и ново научили?

 Ђаци су били подељени у три групе. У квизу су одговарали на питања о „разним врстама језика“: о говору тела, писму слепих, о језику компјутера или о подацима у SMS порукама, јер и то је једна врста језика.

 Ана Булог, VI/1

 Ана Иванић, VI/1

 Наш ученик написао књигу

 19. фебруар 2014

 Душан Тричковић, ученик VII/2  написао је књигу „Драги дневниче“, која је ушла у избор за награду „Пегаз“, која се додељује младим писцима. Питали смо Душана о чему се ради у књизи.

 Класичан тинејџерски живот, млађег брата мучи старији.

Колико ти је времена требало да напишеш књигу?

 Писао сам је у две верзије. За прву верзију требало ми је отприлике четири месеца, а за другу, пошто је дорађивање мало дуже, пола године.

Ко су главни ликови?

 Главни јунак Андрија и његов старији брат Лука.

Да ли ти је неко помогао у писању?

 Имао сам помоћ уже породице.

Како си дошао на идеју да пишеш?

 Инспирисало ме је одељење. Иначе, пишем од трећег разреда, када сам почео са учешћем на конкурсима.

Да ли настављаш са писањем књига?

 Да, наравно… А у слободно време волим и да цртам.

Ко су ти омиљени писци?

 Радоје Домановић и Јасминка Петровић.

Какав си ђак у школи?

 Од првог разреда сам одличан, а омиљени предмети су ми српски језик и физика.

 Ана Иванић, VI/1

 Ана Булог, VI/1

 ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

 8.  фебруар 2014.

             На општинском такмичењу из физике, одржаном у школи „Трећи октобар“, учествовало је 5 младих физичара из наше школе , које је припремала професор Минка Милићевић.

             На окружно такмичење пласирала су се три ученика наше школе: из 6. разреда  Александар Тaнчић са 60 поена; а из 7. разреда Ивана Милићевић са 95 поена и Моника Ђорђевић са 52 поена.

 Новинарска секција

 Књижевна олимпијада

 8.  фебруар 2014.

             Школа „Душан Радовић“ била је домаћин Књижевне олимпијаде, такмичења које се тек други пут одржава у Бору. Учествовало је 15 ученика из школа „Душан Радовић“ и   „ Трећи октобар“.

 Услуга професионалне оријентације за родитеље „Како да помогнем детету да донесе правилну одлуку о избору занимања“

 6. фебруар 2014.

             Заједнички састанак родитеља осмог разреда наше школе,  која је менторска за професионалну оријентацију,  одржали су: директор школе Наташа Ранђеловић, педагог школе Јасмина Момчиловић, представник канцеларије за младе Милош Шевић и представник Националне службе запошљавања Марија Фуштар.

                  На састанку је одржана презентација савременог концепта професионалне оријентације, као и радионица „Моја одлука о школи и занимању, линија процене и рефлексија“. Говорено је и о  томе шта све утиче на избор средње школе, о стању на тржишту рада и услугама националне службе запошљавања и Канцеларије за младе.

             Циљеви услуге су: оснаживање родитеља за подршку деци при доношењу одлуке о путевима школовања, упознавање родитеља са савременим концептом професионалне оријентације и услугама које у тој области школа нуди за ученике, упознавање родитеља са подршком у области професионалне оријентације које младима пружају школа, Канцеларија за младе и Национална служба запошљавања и реализација партнерске активности менторске основне школе, Националне службе запошљавања и Канцеларије за младе.

 Новинарска секција

Журка у холу школе

Јануар 2014

Почетак другог полугодишта прославили смо журком за седмаке и осмаке. Ђускање, дружење и припреме за матуру!

Leave a Reply

Календар
December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Categories