postheadericon Продужени боравак


Постојање продуженог боравка у школи је од великог значаја за децу и родитеље. Родитељи су због савременог начина живота веома заинтересовани за овакав вид рада, јер на тај начин могу да збрину своју  децу и да им пруже адекватну , организовану бригу током радног дана.      Рад у продуженом боравку је необавезан облик васпитно – образовног рада, који се одвија пре и после редовне наставе и има своје педагошке , васпитне, образовне и социјалне вредности.

У циљу пружања помоћи запосленим родитељима, наша школа пружа могућност коришћења продуженог боравка деце. Боравак је отворен и за децу чији родитељи нису запослени , а деца имају потешкоће у савладавању школског градива , извршавању школских обавеза или социјализацији.

Учитељ у продуженом боравку прави распоред и организују активности у складу са интересовањима, жељама и потребама ученика. Време се проводи у измиривању школских обавеза,  игри, радионицама, одмору. Ученицима се поклања пажња и пружа помоћ у учењу и при изради домаћих задатака. Ученици се оспособљавају  да самостално извршавају своје обавезе. Активности у слободном времену имају рекративно – забавни и стваралачки карактер.

За дневни боравак деце у продуженом боравку обезбеђена је учионица која је опремљена тако да у њој свако дете може на креативан начин да користи своје слободно време. Учионица је опремљена великим избором дидактичког материјала , играчкама , друштвеним играма… Поред учионице деци је увек на располагању и коришћење школске библиотеке, школског дворишта и оближњих терена.

nastavnici-image9
Јелена Стевановић
  • Када сте имали пет година, шта сте желели да будете?

У детињству, на мене су посебан утисак оставили мој учитељ и отац, који је био иноватор и имао сталну жељу за усавршавањем, не само у својој струци. Свој позив одабрала сам сама, родитељи се нису мешали у мој избор.

  • Да ли сте сада задовољни својим избором и да ли бисте нешто променили?

И даље волим професију којом се бавим. Увек постоји жеља за даљим усавршавањем.

  • Колико година радите у школи?

Једанаест година и веома сам задовоњна својим радом.

  • Да ли Вас занима какав успех постижу Ваши ученици у вишим разредима?

Наравно. Мислим да је сваком учитељу велико задовољство када његови ученици остварују добре резултате, како у школи, тако и у ваншколским активностима, а касније и у животу.

  • Који начин рада примењујете?

Рад са ученицима зависи од самих ученика, као и од наставне теме. Битно је код деце развити интересовање за оно што се обрађује. Дакле, начин рада зависи од многих фактора, али свакако треба примењивати и иновације.

  • Да ли Вам је нешто тешко у раду?

Не, јер када се воли професија којом се човек бави, ништа у оквиру ње није тешко.

Ана Делчев, VIII/3

Тамара Голубовић, VIII/3

(новинарска секција)

Leave a Reply

Календар
December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Categories