postheadericon Професионална оријенатација

Професионална оријентација на преласку у средњу школу

Министарство просвете и науке и Министарство омладине и спорта у сарадњи са Немачким удружењем за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit GIZ BOSS), реализује пројекат Професионална оријентација на прелазу у средњу школу. Циљ пројекта је успостављање функционалног и одрживог система и програма професионалне оријентације за ученике на прелазу између основне у средњу школу. Предвиђено је да Пројектом буду обухваћене све основне школе у Републици Србији у периоду од 2011. до 2013. године у складу са договореном структуром и динамиком реализације пројектних активности.

           Наша школа је већ пилотирала овај програм па је добила статус Менторске основне школе за професионалну орјентацију. У току ове школске године програм ће се реализовати за све ученике 7. и 8. разреда који искажу потребу и жељу да у њему учествују.

Програм се реализује кроз 5 фаза:

1.фаза: Самоспознаја (препознавање сопствених капацитета, спремност на постигнућа и склоности)

2. фаза: Информације о занимањима (расположиве или нове информације које треба развити о занимањима, припремити на структурисан начин, тако да се омогући информисано одлучивање о избору занимања)

3. фаза: Могућности школовања (познавање могућности школовања и каријере које воде до остварења жељеног занимања)

4. фаза: Сусрети са светом занимања (путем постављања питања представницима занимања, стручне праксе у предузећима и распитивања у предузећима, жељено занимање се подвргава тесту реалности)

5. фаза: Одлука о избору занимања (доношење одлуке у складу са свим добијеним информацијама у претходним фазама).

Професионална оријентација на Фејсу

http://profesionalnaorijentacija.org/

 

Leave a Reply

Календар
December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Categories